Translate

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
LASER – EUROPACUP 2017, Hyeres, Francuska 08.-11.04.2017.g PDF Štampa El. pošta
srijeda, 12 april 2017 07:50

U Hyeres-u je od 08.-11.04.2017.g. održana treća po redu regata iz serije regata Eurokupa za ovu godinu. Na ovoj regati učestvovalo je oko 500 jedriličara. Crna Gora je imala svoje predstavnike iz JK „Delfin“, u klasi laser standard jedrio je Igor Les koji je osvojio 17 mjesto, u klasi laser 4.7 Ilija Marković koji je osvojio odlično 6 mjesto i Irena Kusovac koja je osvojila 52 mjesto u generalnom plasmanu.

Rezultati...

U klasi laser standard učestvovalo je 93 takmičara iz 22 države sa 4 kontinenta, u klasi laser 4.7 učestvovalo je 158 takmičara iz 20 država sa 4 kontinenta i u klasi laser radial u kojoj nismo imali predstavnika učestvovalo je čak 233 takmičara iz 23 države sa 4 kontinenta. Broj takmičara na ovoj regati je impozantan i sigurno je da ova regata zaslužuje puno veći koeficijent od ostalih regata Europa Cup-a.

Laser Europa Cup je serija regata koje se jedre tokom cijele godine na raznim atraktivnim lokalitetima širom Evrope i na kojima učestvuju jedriličari sa svih kontinenata. Na ovom Kupu mogu da učestvuju svi jedriličari u muškoj i ženskoj konkurenciji u klasama laser standard, laser radial i laser 4.7 stariji od 12 godina.

Evropa kup 2017 se i ove godine sastoji od 10 regata u 10 država: Slovenija - Kopar, Švajcarska – Lugano, Francuska – Hyeres, Litvanija – Kaunas, Holandija – Hoorn, Rumunija – Eforienord, Njemačka – Rostock, Poljska – Dziwnow, Mađarska – Balaton Fured, Hrvatska – Hvar.

Na kraju serije svaki jedriličar bude rangiran a za to je potrebno učešće na minimum jednoj regati. Na kraju serije za generalni plasman se sabiraju tri nabolje odjedrene regate tj. tri najbolja plasmana.

Prvi put su naši jedriličari na ovoj regati učestvovali 2010.g. Učešće na regatama Evro Kupa je doprinijelo da imamo jedriličare koji su u stanju da postignu olimpijsku normu i da na osnovu iskustava koja su na tim regatama sticali dođemo do saznanja kako uređene države pristupaju jedrenju kao sportu i na koji način prave vrhunske sportiste i da ta saznanja pokušamo da podjelimo sa našim nadležnim institucijama. Možemo konstatovati da i dalje imamo jedriličare koji mogu da jedre na visokom nivou i to isključivo zalaganjem njihovih klubova i trenera ali da se odnos naše države prema našem sportu od tada pa do danas uopšte nije promjenio. Nažalost, kako tada tako se i dan danas nalazimo u sistemu koji ovakve rezultate ne prepoznaje a kada će ne znamo. U suštini i nemamo sistem sporta koji je spreman da uspostavi finansiranje zasnovano na kategorizaciji i kriterijumima i da ih u saradnji sa nacionalnim savezima definiše, a da li će ga formirano Ministarstvo uspostaviti, vidjećemo. Rezultat koji je postigao Ilija Marković je izuzetan i vrijedan pažnje i pokazatelj je da Dukić i Les imaju ozbiljnog naslijednika. Posebno raduje i učešće djevojke na takmičenjima ovakvog ranga kao i rezultat koji je Irina Kusovac postigla u pojedinim trkama ali i u ukupnom plasmanu.

 

Brojač posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas114
mod_vvisit_counterJuče129
mod_vvisit_counterOva sedmica1011
mod_vvisit_counterProšla sedimca1233
mod_vvisit_counterOvaj mjesec2592
mod_vvisit_counterProšli mjesec4612
mod_vvisit_counterAll days311826