Translate

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Eurosaf cup za olimpijske klase PDF Štampa El. pošta
utorak, 29 mart 2016 21:24

Palma De Majorka, Španija 27.03.-02.04.2016.

              „47 Trofej Princeze Sofije“Na ovom prestižnom jedriličarskom takmičenju učestvuje samo jedan jedriličar iz Crne Gore. Učestvuje Milivoj Dukić iz JK “Jugole Grakalić“ i to u okviru priprema za Olimpijske igre do kojih je ostalo još 130 dana. Ovo je veoma značajna regata za sve jedriličare koji jedre u olimpijskim klasama.

Ovo je tradicionalno jedna od najznačajnijih evropskih regata za olimpijske klase, a ove godine ima još veću vrijednost. Kao što je poznato, za Olimpijske igre, svakom kontinentu je ostala mogućnost za još po 2 mjesta. Za evropske države zadnje kvalifikaciono takmičenje za ta 2 mjesta, za sve olimpijske klase, je baš ova regata. Milivoj Dukić je rasterećen tog pritiska, tako da će mu ova regata poslužiti da vidi šta je uradio u dosadašnjim pripremama i na čemu treba najviše da radi do Svjetskog prvenstva. Shodno navedenom, učestvuje rekordan broj jedriličara. U klasi laser standard učestvuje čak 152 jedriličara, a ukupno u svim olimpijskim disciplinama učestvuje preko 800 brodova.

I ove godine generalni sponzor je firma Iberostar, Hotel&Resorts.

Prošle godine ova regata je bila kvalifikaciona za Svjetski kup a ove godine je po prvi put kvalifikaciona za Olimpijske igre. Ove godine na neki čudan način ova regata nije kvalifikaciona za Svjetski kup u Hyeres-u. Na Svjetskom kupu obezbjeđena su mjesta za prvih 30 sa svjetske rang liste dok se za preostalih 10 mjesta predviđenih za kvalifikante trebalo boriti na ovoj regati. Organizatori Svjetskog kupa su donijeli odluku koja je izazvala brojne sumnje u njihovu korektnost i sportski smisao ovog takmičenja. Ove godine su 10 mjesta predviđenih za kvalifikante, po odluci organizatora dobili oni koji su uspijeli prvi da provuku karticu. Start provlačenja kartice je bio otvoren u 12.00h, što je potpuno kontraverzna odluka jer su sportiste iz trkanja u regatnom polju prebacili u trkanje u provlačenju kartice. Nekim čudom najbrži su bili Australijanci, Novozelanđani, Belgijanci, Kanađani, Amerikanci, Holanđani, Danci, Finci, Norvežani, Francuzi i Britanci, dok su ovi naši sa Mediterana izgleda malo sporiji u potezanju novčanika u šta nismo baš sigurni. U svakom slučaju veoma neobično i sigurno veliki udarac za sportski smisao jedrenja pod jednakim uslovima za sve. Naš takmičar će se sigurno potruditi da se nađe u prvih 30 da bi izbjegao ovakva vansportska dešavanja, ali je to teško postići neučestvovanjem na regatama Svjetskog kupa. Na najnovijoj svjetskoj rang listi koja je izašla 21.03.2016.g. Milivoj Dukić je 40-ti, što je njegovo najbolje rangiranje do sada, Igor Les je 115 i Matija Grabić je 279.

Na ovoj regati učestvuju najbolji jedriličari i sa drugih kontinenata kojima je ova regata odlična u okviru priprema za Svjetsko prvenstvo i Olimpijske igre, kako bi se ogledali sa najboljim evropskim jedriličarima. Svim učesnicima Olimpijskih igara koji jedre na ovoj regati su glavni cilj Olimpijske igre, tako da će svi oni ovu regatu iskoristiti da uoče nedostatke i da ih pokušaju rješiti do Ria.

Rezultati..


 

 

Brojač posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas71
mod_vvisit_counterJuče174
mod_vvisit_counterOva sedmica577
mod_vvisit_counterProšla sedimca1178
mod_vvisit_counterOvaj mjesec3702
mod_vvisit_counterProšli mjesec5893
mod_vvisit_counterAll days324298