Translate

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Analiza Odluke o raspodjeli dijela prihoda od igara na sreću PDF Štampa El. pošta
ponedjeljak, 11 januar 2016 10:05

 za 2015.g., donijeta 04.12.2015.g.

Konkurs je otvoren 25.08.2015.g. i trajao je do 24.09.2015.g. do 16.00h. Naš Savez je konkurisao 21.09.2015.g., što je u Ministarstvu finansija zavedeno pod red.br.149 za oblast Razvoja sporta. 

Podkomisija za prijem planova i programa je konstatovala da je predat u traženom roku i da je dokumentacija kompletna. Odluku o odabiru planova i programa i raspodjeli sredstava Komisija je trebala donijeti u roku ne dužem od 45 dana od dana završetka Konkursa, tj. do 09.11.2015.g. Odluka je donesena 04.12.2015.g. i u toj Odluci je navedeno da plan i program CJS-a nije dobio dovoljno bodova. Shodno toj Odluci, CJS je 18.12.2015.g. reagovao i uputio Zahtijev Komisiji da obrazloži zbog čega je plan i program „Optimist“ odbijen, da mu se dostavi tabela kako je plan i program bodovan i da se opišu reference članova komisije po pitanju poznavanja jedrenja i vodenih sportova uopšte. Odgovor je dobijen 31.12.2015.g. Kompletna dokumentacija nalazi se u prilogu na dnu ovoga teksta, Konkurs, Zahtjev i odgovor Komisije sa tabelom bodovanja. Takva Odluka Komisije i takvo bodovanje našeg plana i programa , nakon svega što je crnogorsko jedrenje postiglo u predhodnim godinama izazvalo je veliko razočarenje u upravnim i stručnim tijelima CJS-a. Shodno tome, sportski direktor CJS-a Predrag Vukčević je organizovao i koordinisao raspravu između članova više stručnih i upravljačkih tijela CJS-a sa ciljem da se pokuša napraviti analiza načina procijene i ocjenjivanja plana i programa CJS-a od strane Komisije i da se na objektivan način utvrdi korektnost te njihove Odluke, kao i kvalitet našeg plana i programa.

  1. Kao prvo analizirala se tabela sa ocjenama Komisije po svim pojedinačnim kriterijumima plana i programa, radnog naziva „Optimist“ CJS-a.
  2. Kao drugo napravljena je analiza raspodjele sredstava za one koji su ih dobili za programe razvoja sporta. Analiza je rađena po modelu koji se praktikuje u CJS-u već više godina kako bi se pokušalo doći do saznanja o modelu ulaganja u sport Crne Gore i pronašlo svoje mjesto u njemu.
  3. Kao treće, radi objektivnosti bilo je potrebno napraviti poređenje našeg plana i programa sa planovima i programima onih koji su dobili sredstva od Komisije. Međutim to se nije moglo uraditi jer se ti programi ne nalaze na sajtu Ministarstva iako je svaki plan i program trebao da se dostavi i u elektronskoj verziji tako da ih nije teško postaviti na sajt a sve sa ciljem transparentnosti i otklanjanja ovakvih nedoumica i sumnji.

- Analiza

Članovi Komisije za oblast razvoja sporta bili su: Ivana Mrvaljević, Vesna Gajević, i mr Veselin Piletić. Pokušali smo sami da pronađemo njihove reference, koje nismo dobili na naš Zahtjev, po pitanju poznavanja sporta, naročito jedrenja. Gosp. Ivana i Vesna rade pri Ministarstvu prosvjete i nismo pronašli podatke o njihovom poznavanju sporta, dok za mr Veselina Piletića smo dobili informaciju da je profesor književnosti i bivši prvak Crne Gore u karateu, što je možda i razlog da su borilački sportovi dobili najviše od dijela koji je otišao za individualne sportove. Oni su bili zaduženi za evaluaciju prijavljenih planova i programa tj. za ocjenjivanje i vrijednovanje prema utvrđenom kriterijumu po sl.listu CG br. 42/2011.

Prijavljena su 332 programa a podržali su 139. Za divljenje je podatak da je Komisija uspjela kvalitetno da pregleda sve planove i programe i da se bolje razumije od nacionalnih sportskih saveza šta je to najvažnije kod njih za razvoj sporta u njihovim granama. Za to su bili i pošteno plaćeni, jer je za rad Komisija u svih 6 oblasti izdvojeno 84.589,12€.

1. Tabela sa ocjenom Komisije svih pojedinačnih kriterijuma.

Ocjene Komisije imate u tabeli na dnu teksta pod Odgovor Komisije i tabela, a ovo je naša kratka analiza njihovog ocjenjivanja po kriterijumima i naše mišljenje o tome.

- Za društvenu korisnost našeg plana i programa od moguće ukupne ocjene 30, mi smo dobili ukupnu ocjenu 16,99.

Kao sport od šireg društvenog značaja za ostvarivanje javnog interesa, naročito u državama koje su zbog svojih geografskih i klimatskih karakteristika strateški orjentisane ka turizmu, nautičkom turizmu, ekologiji i sportu, ovakva ocjena izgleda nevjerovatno ali je još jedan u nizu dokaza koliko je naš sport i primorska kultura još uvijek jedna velika nepoznanica kod odgovornih za ovakve programe i sport uopšte.

- Za ocjenu kvaliteta plana i programa od moguće ukupne ocjene 30 mi smo dobili ukupnu ocjenu 13,00.

Sigurni smo da članovi Komisije uopšte nisu razumjeli naš program, njegov kvalitet i značaj za održivost svega onoga što je postignuto u crnogorskom jedrenju, naročito u proteklih 15-tak godina. Sigurni smo da ne znaju šta je to klasa Optimist i da je 85% osvajača olimpijske medalje u jedrenju započelo karijeru baš u toj klasi. Sigurni smo da ne znaju da je to jedriličarska klasa u kojoj djeca od 7 do 15 godina jedre samostalno u vremenskim uslovima i do 25 čvorova jačine vjetra, kada mnoga djeca ne izlaze ni iz kuće a kamoli na more. Sigurni smo da ne znaju od kolikog je značaja razvoj ove klase za razvoj olimpijskog i nautičkog jedrenja ali i sporta uopšte. Sigurni smo i da ne znaju koje su sve olimpijske klase u jedrenju i koliko ih ima. Pokušali smo da objasnimo ali su nas ove njihove ocjene upozorile da prvo treba da edukujemo njih i širu javnost o našem sportu dokle god je ovakav način odlučivanja za raspodjele sredstava.

Jedno od rješenja za kvalitetnije i svrsishodnije raspodjele za šta se zalaže naš Savez je institucionalizacija sistema i međusobno poštovanje i uvažavanje što u ovom slučaju znači da se za sportove i njihove razvojne planove moraju pitati Savezi i da se mora napraviti model saradnje između institucija po jasnoj hijerarhiji. Bez saradnje i izmjene informacija ključnih institucija po oblastima i saradnje organizacija unutar oblasti u kojoj se realizuju projekti, sredstva uložena u njih ne mogu dati jasnu sliku efekta koji su postigli.

- Za ocjenu kapaciteta organizacije od moguće ukupne ocjene 25, mi smo dobili ukupnu ocjenu 13,66.

Ocjena koja je možda i najuvrijedljivija je ova. Za organizaciju koja je već drugi put zaredom ostvarila olimpijsku normu, čiji reprezentativci u olimpijskim i prelaznim klasama već niz godina postižu izuzetno zapažene rezultate na međunarodnim takmičenjima a u ovoj godini osvojili su i Balkansko prvenstvo i Canarian Olimpic Sailing Week i Evropa Cup Hvar i u klasi Krstaš neke od najprestižnijih regata u regionu, što je za naš sport shodno podršci koju ima nevjerovatan uspjeh, Savez koji je nakon inspekcije Ministarstva prosvjete i Uprave za sport koju su sačinjavali inspektor za sport, zatim član inspekcije zadužen za normative, pravilnike i izvještaje i jedan finansijski inspektor, dobio samo pohvale, Savez koji ima jednu od najuređenijih liga u Crnoj Gori u svim kategorijama uprkos specifičnim uslovima u kojima se odvija, u prirodi i na moru i širokoj zakonskoj regulativi, Savez koji učestvuje u svim raspravama od značaja za razvoj sporta, dobijanje ovakve polovične ocjene bilo bi u svakom civilizovanom društvu više od uvrede i iskaz je velikog nepoštovanja prema onome što smo do sada uradili i što radimo.

2. Analiza raspodjeljenih sredstava za program razvoja sporta

Za ovu analizu koristili smo metod podjele po grupama: ekipni sportovi, individualni sportovi, sport i rekreacija, infrastruktura, razno. Ovakvo grupno razgraničenje je po CJS-u jedini način da se izvrši kvalitetna kategorizacija sportova i dobije jasan uvid u model ulaganja u sport Crne Gore.

Za oblast Razvoj sporta opredjeljeno je 382.906,77€, čime je ispoštovan član 3 Uredbe o kriterijumima da se za oblast Razvoj sporta opredjeli 14% od planiranog budžeta od 2.819.637,45€ za finansiranje planova i programa u 6 oblasti od dijela prihoda od igara na sreću.

Ekipni sportovi

Ukupno su dobili 87.800€ tj. 23%, a od toga:

- fudbal        32.300

- futsal           2.500

- vaterpolo   20.000

- košarka     22.500

- odbojka       1.500

- rukomet       9.000

Pojedinačni sportovi

Ukupno su dobili 154.416,07€ tj. 40% od toga:

a) Borilački sportovi, ukupno 77.660€ tj 50% a od toga:

- karate         11.500

- džudo          33.000

- centar za razvoj borilačkih sportova Crne Gore 5.000

- boks             6.500

- rvanje          3.500

- điju džicu      1.500

- srishinai        2.500

- kik boks        3.000

- kendo           2.000

- centar za borilačke sportove Crne Gore 3.000

- tekvando     3.160

- slabovidna lica u kontakt borilačkim sportovima 3.000

b) tenis                             14.812,70

c) streljaštvo                          11.500

d) atletika                               10.500

e) biciklizam                             7.000

f) skijanje                                 7.000

g) kajakaštvo na jezerima          5.500

h) stoni tenis                             3.500

i) zimske trke                            3.000

j) planinari                                2.000

k) snowboard                            1.000

l) šah                                        3.000

lj) padobranstvo                        2.000

m) balonarstvo                          1.000

n) vazduhoplovstvo               1.943,37

nj) dizanje tegova                     2.500

o) bagminton                            2.000

p) fitnes                                   2.500

jedrenje                               0 eura                 tj. 0%

primorski sportovi             0 eura                 tj. 0%

Sport i rekreacija  

Ukupno su dobili 15.400 tj. 4%

Infrastruktura

Ukupno su dobili 12.000 tj. 3% a od toga:

a) osnovna škola Mrkojević, sanacija terena       5.000

b) nikšićki tereni                                                 7.000

 

Razno

Ukupno su dobili 111.790,68 što je 30% a od toga:

- fakultet za sport                                                 2.000

- udruženje invalida sporta                                    2.000

- sport za osobe oštećenog sluha                           4.000

- eko sport                                                           4.000

- lovačka organizacija                                           2.000

- Crveni krst                                                         1.500

- mali sportisti veliki humanisti                               3.000

- savjetovalište za psihoterapije u sportu                2.000

- vijeće studenata Ekonomskog fakulteta                3.000

- sportska školica                                                 1.000

- laureati crnogorskog sporta 2014                         2.000

- unapređenje sportskih relacija                             2.000

- procjena uticanja dizanja tegova                          3.500

- centar za ekologiju i afirmaciju                            2.000

- centar za psihološke pripreme                             4.000

- udruženje sportskih ljekara Crne Gore                 3.000

- ambasadori nenasilne komunikacije u sportu        2.000

- podrška organizaciji sportskih aktivnosti               2.000

- borba protiv gojaznosti                                       3.000

- crnogorska sportska akademija                                                         3.500

- otvaranje savjetovališta za zdrave stilove života po LPA za mlade        3.000

- stručni časopis Sportmont za sport, fiz. vaspitanje i zdravlje                2.000

- omladinski savjet                                            1.000

- građanska alijansa RAMPI LIMPIKS                  2.000

- Rikavačko jezero                                            1.000

- Sport press Crne Gore                                    2.500

- 34 progres plus (hiking i biking)                       2.000

- tv Corona                                                      2.500

- radio Jadran                                                   2.500

- Nova pobjeda                                            3.290,68

- radio klub Podgorica                                      10.000

- politehnika                                                     7.000

- spotski centar Cetinje                                    10.000

- sekretarijat za kulturu, društvene djelatnosti i sport opština Rožaje   5.000

- razvoj sporta u Bijelom Polju                                                         2.000

- KMF Ribnica                                                                                  3.000

- šlaufijada                                                                                      1.000

Ko pažljivo pogleda ove podatke i analizu očekujemo da mu neće biti teško da donese svoj sud o ovoj raspodjeli i da uoči probleme ulaganja u sport Crne Gore i mnogo više.

4. Poređenje našeg plana i programa sa drugima

Kao što smo već naveli, to nije bilo moguće uraditi shodno tome da programi koji su dobili sredstva nisu zvanično objavljeni na sajtu Konkursa. Mi nemamo ništa protiv onih koji su dobili sredstva. Mi potpuno razumijemo potrebu i ulogu civilnog sektora kojem i mi pripadamo i koji bi kroz razne nevladine organizacije i sportske klubove trebalo da radi nezavisno od vlasti u raznim oblastima od značaja za kvalitetan razvoj društva. Takva oblast je i sport, a u sportu, razvoj sporta. Međutim, da bi razumjeli i prepoznali značaj rada NVO i sportskih klubova u bilo kojoj oblasti, neophodna je transparentnost njihovog rada i odgovornost u oblasti kojom se bave. Zaprepašćeni smo da poslije svega što je crnogorsko jedrenje uradilo ono nema svoje značajno i obezbijeđeno mjesto u porodici sportova Crne Gore čak i kada su ovakve raspodjele u pitanju.

Razloge za to ne znamo ali ćemo na ovaj način pokušati da uključimo širu javnost koja nas prati, a ona nije mala što se može vidjeti po broju posjeta našem sajtu. Očekujemo da svako u okviru svojih mogućnosti da doprinos stvaranju kvalitetnijeg i poštenijeg modela ulaganja u sport Crne Gore. Shodno tome da se mediji, naročito sportski, po našem mišljenju nisu na pravi način posvetili ovoj temi, obaveza nam je bila da naše mišljenje iznesemo na ovaj način i da pokušamo da pokrenemo medije i širu javnost Crne Gore da se više uključe u izvještavanje i istraživanje najvećih problema crnogorskog sporta, a to su nejasan model ulaganja u sport Crne Gore, netransparentnost i loš informacioni sistem o sportovima Crne Gore.

Takođe jedna od zanimljivosti ocjenjivanja od strane ove Komisije, a sa kojom smo upoznati, je da ni jedriličarski klub „Jugole Grakalić“ nije dobio sredstva na ovom Konkursu sa projektom Rio 2016. Samo letimičnim pregledom projekata koji su dobili sredstva vidjećete ih dosta sa radnim nazivom Rio 2016 a mi smo uvjerenja da članovi ove Komisije ne znaju da je jedrenje ostvarilo normu. Sredstva koja se dijele na ovakvim konkursima trebalo bi da pomognu aktivnostima koje će doprinijeti rješavanju određenih prioritetnih problema u oblastima na koje su usmjereni.

Plan i program....

Zahtjev....

Odgovor komisije i tabela....

Odluka o raspodjeli sredstava....

 

Brojač posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas114
mod_vvisit_counterJuče129
mod_vvisit_counterOva sedmica1011
mod_vvisit_counterProšla sedimca1233
mod_vvisit_counterOvaj mjesec2592
mod_vvisit_counterProšli mjesec4612
mod_vvisit_counterAll days311826